users online

Wednesday, March 4, 2009

Προσχέδιο για ένα Μανιφέστο την εποχή του τέλους των μανιφέστο

"Η μουσική δεν μπορεί να αλλάξει τις κοινωνίες με τον τρόπο που μπορεί η τεχνολογία και η πολιτική. Δε μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να δράσουν , εκτός αν είναι προδιατεθειμένοι κοινωνικά και πολιτιστικά για κάτι τέτοιο.Δεν μπορεί να εγκαθιδρύσει την αδελφότητα , όπως ήλπιζε ο Τolstoy , ούτε καμμιά άλλη κατάσταση ή κοινωνική αξία. Το περισσότερο που μπορεί να κάνει η μουσική είναι να επιβεβαιώνει καταστάσεις που ήδη υπάρχουν. "
John Blacking , Η έκφραση της ανθρώπινης μουσικότητας


"ο χορός είναι ένας ζωντανός τοίχος εναντίον των ενορμήσεων της πραγματικότητας , επειδή αυτός (ο χορός των σατύρων) εξεικονίζει την ενθάδε ύπαρξη πιο αληθινά , πιό πραγματικά και πιό πλέρια απ'ότι ο πολιτισμένος άνθρωπος , ο οποίος συνήθως πιστεύει οτι η μόνη πραγματικότητα είναι ο εαυτός του."
Φρ.Νίτσε , Η γέννηση της Τραγωδίας


"...(μπορεί κάποιος να αντιτείνει ότι) οι ομάδες μπορούν να παράγουν εξίσου θετικές εμπειρίες όπως πχ ένα θετικό ενθουσιασμό που σπρώχνει το άτομο σε ευγενικές (noble) πράξεις ή ένα εξίσου θετικό συναίσθημα ανθρω΄πινης αλληλεγγύης. Δε πρέπει να αρνηθούμε τέτοια γεγονότα. Η ομάδα μπορεί να δώσει στο άτομο κουράγιο , μια ευγενική διαγωγή και μια αξιοπρέπεια που θα μπορούσε εύκολα να χαθεί μέσα στην απομόνωση. Μπορεί να του θυμίσει οτι είναι ένας άνθρωπος μέσα σε ανθρώπους. Όμως παράλληλα προσθέτει και κάτι άλλο που το μέλος της δέ θα διέθετε σαν άτομο. Αυτά τα δώρα που δεν κερδίζει κανείς με κάποια προσπάθεια μπορεί να μοιάσουν σαν μια ιδιαίτερη εύνοια της στιγμής. μακροπρόθεσμα όμως υπάρχει κίνδυνος να μεταστραφεί το δώρο σε απώλεια , γιατί η ανθρώπινη φύση έχει την αδυναμία να θεωρεί το δώρο σαν κάτι που της ανήκει δικαιωματικά. Τότε σε εποχές ανάγκης , απαιτούμε να μας δωθούν και πάλι χαριστικά αντί να κάνουμε την προσπάθεια να τα αποκτήσουμε μόνοι μας."
Κάρλ Γιούνκ, Για την αναγέννηση, Μορφές του ασυνείδητου


"Μικρές Τιμές! Ότι μεγαλύτερο σκεφτήκαμε!"
Κατάλογος ΙΚΕΑ 2009


"o MacKay υποστήριξε οτι ακόμα και σε ένα μηχανιστικό σύμπαν νευτώνειου τύπου είναι αδύνατη η αυτοπροβλεψιμότητα , γιατί αν υποθέσουμε οτι ένας υπερεπιστήμονας μπορούσε να ερευνήσει τον εγκέφαλό σας και να υπολογίσει επακριβώς τι θα κάνατε σε μιά μελλοντική στιγμή , αυτό δεν αποκλείει λογικά την ελεύθερη βούληση. Κι αυτό γιατι μολονότι μπορεί να προβλέψει σωστά , δεν μπορεί να ανακοινώσει την πρόβλεψή του πριν απο το συμβάν , αφού αυτή η ανακοίνωση θα διαταράξει τους υπολογισμούς του."
Paul Davies , Θεός και μοντέρνα φυσική


"Το να κυβερνάς μεγάλη χώρα είναι σαν να τηγανίζεις μικρά ψάρια"
Λάο Τσέ , Ταό Τε Κίνγκ

1 comment:

Tic Tac said...

Κάποιος τρώει πολλές φακές...